Cordyceps Sinensis (Ciuperca Medicinala)-Beneficii asupra sanatatii noastre



Creşte energia, ajută în sport, îmbunătăţeşte sexualitatea, protejează inima şi plămânii.



Punctele sale forte
Este o ciupercă cu utilitate multiplă. De fapt, întăreşte organismul cu toate cele patru puteri. Întăreşte imunitatea, protejează aparatul digestiv, în mod particular de la diverticuli şi de la regurgitare gastroesofagină, îmbunătăţeşte metabolismul zaharurilor, favorizează sănătatea ficatului şi depurarea sa.


Unul dintre punctele sale forte a reprezentat capacitatea sa de a creşte energia fizică şi mentală: pentru această caracteristică este foarte apreciat de atleţi, dar, de asemenea, de către persoanele cu o viaţă intensă. Potenţează atât sexualitatea bărbatului cât şi a femeii. 



Cercetările moderne au confirmat milenara reputaţie pe care medicina tradiţională chinezească i-a atribuit Cordycepsului, şi anume, restabilirea şi întărirea funcţiei sexuale. Ba mai mult, este un excelent cardiotonic util în prevenirea şi tratarea bolilor cardiace.

Fără să uităm că scade anxietatea, depresia şi îmbunătăţeşte somnul. În cele din urmă, acesta oferă un suport valid în anemie şi în insuficienţele respiratorii şi întăreşte rinichii.


Sportivii au stabilit multe recorduri mondiale, utilizând Cordyceps pentru că măreşte prestaţiile în sport.

Originar din Tibet, de secole a fost foarte apreciat şi utilizat în medicina tradiţională chineză, pentru diverse boli: afecţiuni respiratorii, patologii renale, tulburări ale ficatului, probleme cardiovasculare, vitalitate sexuală scăzută.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că ne permite să trăim şi la mari altitudini până la 4000-5000 metri, datorită faptului că creşte cu 10% oxigenarea organelor şi ţesuturilor. Mărturiile vii ale performanţelor excepţionale ale acestei ciuperci într-un mediu sărac în oxigen oferite de Cordyceps, sunt populaţiile din Tibet, mai ales cei din Sherpa, cărători sau ghizi în diferite expediţii, obişnuiţi să care greutăţi chiar şi de 40-50 kg pe umeri de-a lungul căilor abrupte de pe Himalaya.



Principiile activeconţinute
  • beta-glucani, exercită un stimul foarte ridicat asupra imunităţii
  • cordicepina(deoxi-adenozina), o moleculă asemănătoare adenozinei care exercită numeroase efecte benefice: este un puternic antibiotic şi antiviral, util pentru HIV şi hepatite virale. Măreşte oxigenarea sângelui, constituie
  • o excelentă prevenire a hipoxiei inimii şi a tuturor celorlalte organe(creier, rinichi şi altele)
  • adenozina, optimă pentru efectul vasodilatator favorizează circulaţia sanguină în tot organismul. Beneficiarul major al afluxului de sânge este mai ales inima, care astfel dispune dmai multă forţă şi sănătate, dar şi creierul, rinichii şi retina, organe dimportanţă vitală. Fără să uităm că scade anxietatea şi este un antiinflamator foarte eficace
  • citocromul P-450, principalul set de enzime ale ficatului cu care acest organ transformă tot ceea ce soseşte
  • enzime antioxidante în special Superoxid Dismutază(SOD), principala enzimă din corp cu funcţie anti-radicală liberă
  • polizaharide CS-F30 şi CS-F-10, care scad glicemia
  • terpene, uleiuri esenţiale care îi conferă o aromă plăcută şi care se desting prin proprietăţile antiiflamantorii şi antibiotice remarcabile
  • acidul cordicepic(D-manitol), un germicid urinar
 Boli ale sistemului imunitar


Boli provocate de germeni patogeni
Pe de o parte, întăreşte sistemul imunitar împotriva germenilor patogeni aşa cum au demonstrat mulţi cercetători, pe de altă parte, este un germicid eficient împotriva bacteriilor, virusurilor( herpes, mononucleoză, HIV, virusul hepatitei C) şi Candida.

Este un antiinflamator util împotriva bolilor inflamatorii şi dureroase. Copiii şi persoanele în vârstă care consumă Cordyceps, petrec ierni întregi fără a contacta gripă, faringită sau bronşită.

Boli alergice


Elimină IgE anti polen, praf sau alte substanţe, responsabile de bolile alergice, de la care provine reacţia alergică. Este,de asemenea, important în alergii şi în astm. Creşte oxigenarea, reduce crizele astmatice. În plus, constituie un ajutor valid la toţi indivizii care au o eficienţă respiratorie scăzută, de exemplu cei care suferă de enfizem pulmonar.


Boli autoimune

Restabileşte echilibrul sistemului imunitar, pentru că elimină treptat autoanticorpii responsabili pentru bolile autoimune, care nu se mai produc. Este deosebit de benefic în special în artrite reumatoide şi în boli inflamatorii ale oaselor şi articulaţiilor. Într-adevăr, apără cartilajul articular şi osul de inflamaţie şi uzura legată de vârstă.

Boli legate de digestie, greutate şi metabolism

Gastrite, colite şi diverticuli intestinali
Cordyceps este util în combaterea sindromului decolon iritabil, constipaţie, colite şi gastrite, deoarece datorită adenozinei şi cordicepinei, carecalmează şi întăresc funcţiile psihologice şi dizolvăsomatizările datorate anxietăţii şi stresului care cauzeză aceste patologii la nivelul stomacului şi intestinului.


Apoi, poate restitui tonus şi forţă peretelui muscular al intestinului, împiedicând diverticulii, şi peretelui stomacului, împiedicând hernia hiatală şi refluxul gastroesofagian.

Boli metabolice
Această ciupercă este foarte bună pentru prevenirea şi tratarea diabetului. În primul rând, datorită prezenţei acidului cordicepic şi polizaharidelor. Este optim pentru reglarea glicemiei ridicate. În plus, datorită adenozinei, protejează inima şi vasele de complicaţiile care apar odată cu trecerea anilor(Kiho T,1996).

Boli legate de ficat, piele şi rinichi 

Boli de ficat 
Aduce la normal transminazelecrescute, când ficatul este intoxicat cât şi când ficatul este afectat de hepatite A, B şi C. În acest din ultim caz, de asemenea măreşte apărările antivirale şi împiedică viruşii responsabili să se reproducă.
În ciroză prima dată opreşte formarea fibrozei şi apoi o reduce deoarece reabsoarbe unele părţi din aceasta.

Boli renale
Cordyceps est eun prieten al sănătăţii rinichilor. De fapt, datorită adenozinei, facilitează afluxul de sânge şi nutrimentul la aceste organe şi le protejează capilarele şi vasele. În plus, tutelează şi regenerează celulele tubului renal, adevăratul laborator biochimic car esepară şi recuperază ceea ce este necesar din ceea ce trebuie eliminat cum este de exemplu urina. 

În cele din urmă, favorizează eliminarea toxinelor care altfel ar rămâne în sânge, distrugând pereţii vaselor şi organelor pe care le atinge, în special ficat, inimă şi creier.
Într-un studiu clinic efectuat pe 69 de pacienţi care au suferit transplant de rinichi, Cordyceps într-o doză de 3 g/zi, s-a demonstrat că protejează rinichiul de efectele colaterale cauzate de administrarea ciclosporinei, îmbunătăţeşte funcţia imună şi de aduce la normal valorile alterate, totul fără a interfera cu imunosupresoarele anti-respingere ale organului(Xu et 1995).

 Piele
Cordyceps are o funcţie cosmetică: elimină radicalii liberi şi enzimele care atacă colagenul, proteina care ofera elasticitate şi susţinere pielii. Pe lângă acestea, blocează bună parte din procesele inflamatorii ale pielii, furnizând un contribut util în toate bolile cutanate pe bază inflamatoare, cum ar fi acneea, dermatite şi eczeme.

Bolile energiei(muşchi, minte, inimă, aparat sexual, oase şi articulaţii


Mai multă energie: sport, ritmuri intense şi convalescenţă
Această ciupercă măreşte oxigenarea în sânge cu 4,8% şi forţa-muncă cu 8,3%(Yi X, 2004). În prestaţiile sportive a dat rezultate exceptionale. Atletele chineze, datorită Cordycepsului, au realizat numeroase recorduri mondiale, au uimit lumea.

Această ciupercă activează şi energia mentală, care ajută la gestionarea anxietatilor care apar înainte şi în timpul concursului. Ba mai mult, elimină acea masă mare de radicali liberi ROS, care sunt produşi în mare cantitate în sport şi care, dacă nu sunt eliminaţi cauzeză daune fizice, accidente şi boli.

Nu este dopant şi este acceptat de CIO(Comitetul Olimpic Internaţional) şi dtoate federaţiile sportive mondiale.
Pentru toate aceste motive, ciuperca Cordyceps este utilă şi în timpul convalescenţei, ca şi tratament fortifiant, pentru a-şi reveni rapid. Dar este, de asemenea, valoroasă pentru cei care au nevoie de energie la locul de muncă sau în viaţă de zi cu zi.

Ne permite să petrecem zile intense, complet active şi să ajungem seara încă cu multă energie pentru a ne bucura de o seară plină, până la ora somnului. Când este ora de a merge la culcare, face somnul mai profund şi odihnitor.

Tulburări psiho-emoţionale


Cordyceps este foarte util în tulburările de dispoziţie(afective), cum ar fi depresia şi anxietatea: creşte energia mentală şi fizică, starea de spirit şi datorită adenozinei, elimină anxietatea, insomnia şi simptomele psihosomatice.

Boli cardiovasculare

În China, Cordyceps este recunoscutîn mod oficial, un remediu pentru aritmii cardiace(Zan XF, 2013),deoarece reglează bătăile. Este un excelent tonic cardiac, cu care spot obţine beneficii interesante în bolile cardiace: extrasistole, tahicardie, aritmie şi fibrilaţii atriale.

Studii interesante pe om, demonstrează că este foarte util pentru prevenirea şi tratamentul infarctului(Chen, 1995). Rezultatele obţinute de către oamenii de ştiinţă au demonstrat îmbunătăţiri ale ECG-ului, mai multă energie, vitalitate şi o stare de bine generalăDe asemenea, este în măsură să ţină departe chiar şi ischemia cerebrală şi ictusul(accident vascular cerebral (AVC))(LIU Y, 2010; Huang L, 2009).

Adenozina face ca această ciupercă să fie un aliat pentru sănătatea inimii. De fapt, creşte vasodilataţia şi, prin urmare, afluxul sanguin al inimii şi a altor organe. Astfel, nu numai că muşchiul cardiac este oxigenat mai bine, dar, de asemenea, trebuie să lucreze mai puţin pentru a asigura circulaţia. Rezultatul? 

Devine mai puternic şi tonic, aşa cum demonstrează şi electrocardiograma(ECG). Mai mult decât atât, mereu adenozina elimină o mare parte a stresului oxidativ, responsabil pentru deteriorarea inimii în timpul unui atac de cord. În cele din urmă, cu acţiunea vasodilatatoare şi cu acţiunea antioxidantă, protejează circulaţia creierului, a rinichilor şi a ochilor.
Boli respiratorii: enfizem
în cazul emfizemului ciuperca creşte cantitatea de oxigen absorbită de plămân, compensează pierdera unei părţi din suprafaţa pulmonară

Bolile sângelui: anemia
Cordyceps este un mare aliat în anemie, pentru că, datorită oxigenării crescute a sângelui, compensează carenţa de hemoglobină(Hb), de proteină a globulelor roşii responsabilă de transportul oxigenului.
Irregolarità mestruali, fertilità e libido femminile

Dereglări menstruale, fertilitate şi libidoul feminin


Cordyceps favorizeză funcţiile aparatului reproductiv feminin, stimulând atât producţia de estrogen cât şi de progesteron, în sintonie cu diverse faze ale ciclulu menstrual.
Cordyceps stimulează de asemenea, ovarele, în mod similar cu acela al glandei hipofize(Huang BM, 2044; pan BS, 2011), datorită unei substanţe unică în natură, care se numeşte Cordicepină.

În timpul vieţii fertile, îmbunătăţeşte libidoul, fertilitatea şi este util în tulburări menstruale. În menopauză, în schimb, elimină bufeurile şi scade riscul de osteoporoză. Garanteză efecte similare cu cele ale terapiei de substituţie hormonală, fără a produce efecte colaterale.


Scăderea virilităţii, disfuncţii erectile, impotenţă şi sterilitate masculină

De asemenea, şi în cazul bărbaţilor îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Creşte nivelul de testosteron( hormonul care reglează apetitul, erecţia şi satisfacţia sexuală) dacă este scăzut(Zhu JS, 1998). Mai mult decât atât, împiedică sterilitatea, favorizând creşterea numărului şi motilităţii spermatozoizilor.
Un studiu realizat pe 189 de pacienţi a înregistrat o îmbunătăţire a sexualităţii, atât în erecţie cât şi în impotenţă(Wan, 1998).
Alte studii au demonstrat un foarte mare apetit sexual şi îmbunătăţiri semnificative în 36% din cazuri de impotenţă.

Sursa: Dr. Ardigo ( specialist în Micoterapie)

 
P.S. Daca acest articol ti-a fost util, lasa-ne un comentariu si distribuie, Multumesc

3 comentarii:

Beneficiile Ganodermei în cazul Diabetului

Beneficiile Ganodermei asupra Diabet ului sunt legate de unele dintre anumite compo n entele sale care scad glicemia. În esență benefi...